// Емил - Преди и След ЩАНГАТА!

април 6, 2016

Когато Емил дойде при нас беше... доооста по-слабичък.
В началото той не можеше да направи повече от 4 лицеви опори! Аз, Димитър Михов, трябваше постоянно да му помагам, за да направи няколко набиранки, като го бутам отдолу!!
А сега е по-корав от мен! :)

Ето какво има да каже самият ЕМИЛ ГАЙДАРОВ за опитът и преживяването си в нашата зала, тренирайки с треньора Димитър Михов:

"Здравейте! Казвам се Емил Гайдаров, на 25 години и съм от Бургас. Тренирам във FitCityGym вече над година и половина. Преди да започна да тренирам тук бях хващал щанга и тежести не повече от 3-4 пъти. От приятели и колеги, които са посещавали FitCityGym, получих само положителни отзиви. И така реших да се пробвам. Понеже нямах никакъв опит още от самото начало започнах с личен треньор, в моя случай това беше Димитър Михов.
В началото си беше доста гадно да си призная – мускулна треска след почти всяка тренировка, изтощение, схващания и т.н. Но с постоянство, съвети и насоки от страна на треньора и на Христо Трошев (a.k.a The Big Boss), нещата тръгнаха нагоре! Упражненията ставаха по-сложни, щангите все по-тежки. Но в същото време забелязваш промяната в себе си, както външната, така и вътрешната. Чувстваш се по-силен, бодър, с по-добър тонус и като цяло с повече самочувствие. По време на тренировките се запознах с много различни и интересни хора. Наистина откакто започнах да тренирам във FitCityGym, това оказа голяма положителна промяна в ежедневието ми. Затова големи благодарности към екипа на FitCityGym и специално към Димитър Михов и Христо Трошев, без които нямаше да постигна такива резултати."


Нека все пак нека разкажем по-подробно:

Макар че диетата му никога не е била добра (и до ден днешен си е тъй, уви...Хахах), той си хапваше месце и (не мога да повярвам, че го пиша) тук таме боклуциии. И затова при него ставаше малко по-бавно.

Но мамка му, ЖЕЛЯЗОТО НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ! Това е като да питаш дали немските коли са хубави... винаги са били и все още са!

Кой казва, че не ставало БЕЗ хап!?!?

Постоянството на Емо ни изненада! Той тренира с мен от година и половина. Рядко съм имал друг клиент, който да е толкова изпълнителен, СТАРАТЕЛЕН и да се НАТИСКА КАТО МЪЖ! Много хора са забравили какво значи това и с право, жените на тоя свят се оплакват!!

Но в крайна сметка ПОСТОЯНСТВОТО надделява над ВСИЧКО. Както е казал Наполеон Хил:
"Търпението, Постоянството и Здравото Потене правят НЕПОКЛАТИМА комбинация за Успех!"


Преди да продължим, моля проследете снимковия материал! В него няма НИКАКЪВ фотошоп (освен корекция на цветове, за да не са жълти или твърде светли/тъмни).


Снимки: Преди; По Време и След:


ПРЕДИ:
Първата снимка е 3 години преди да започне да тренира:


Нямаме по-ранна тренировъчна снимка от долу-горе 3-рият му месец в залата, затова директно показваме когато още дърпаше 120кг. Но той започна с едва 60 (както всички в началото) :) :Из Първите Клекове...Постепенно го научихме да вдига правилно и ставаше все по-силен:

ПО ВРЕМЕ:

И да нямаш "специално" оборудване за Носещо Кардио, можеш да правиш СПЕЦИАЛНИ тренировки въпреки това!Докато в един момент (след около година на долната снимка) просто стана наистина ЯК:И след още малко време еволюира в Баси Животното!
СЛЕД:


Той може да огъне лоста... ами ТИ?! :)Емил НИКОГА не е взимал анаболни стероиди/химия.

(Не че съм против хората, които взимат хап, но меко казано просто ИЗОБЩО не съм фен. И особено, като сложим на масата причините, заради които повечето хора употребяват по масовите зали. Но това, разбира се, е избор на всеки.)

Емо дори не е взимал никакви прехвалени "хранителни добавки" (да си го кажем направо: 90% от добавките на пазара са пре-маркетирани глупости).
МАМКА МУ дори много често не е ял квото трябва според мен, но хей -- не мога да го накарам насила. Пък и той си е доволен... следователно кой съм аз, че да негодувам тогава? Защото И АЗ съм доволен!!


По-конкретно за тренировъчният напредък на Емил:

Както казахме Преди да започнем той нямаше подготовка. Бе клякал съвсем бегло с 50кг за около седмица. Освен това не беше тренирал с тежести/щанги. Можеше да направи едва 4 лицеви опори и само половин набиранка...


Разбира се, първо трябваше да се научи на ПРАВИЛНА ТЕХНИКА.
После ПРОГРЕСИВНО се засилваше. Използвал е различни програми и пр., но ТОВА ДАЛЕЧ не е толкова важно! Всяка ДОБРА СИЛОВО-КОНДИЦИОННА програма (макар това в България да е толкова рядко явление, колкото девствена студентка) ще свърши работа, ако има постоянство и планът се калибрира спрямо индивида и в крайна сметка трениращият ПРОГРЕСИРА като СИЛА.
В това число изключвам всичките типични култиристични-произволно-написани-от-онлйан-гуру-герои програми, които са заляли интернет. Вижте... Ако на етикета в супера пише "Сирене" не значи, че винаги е Сирене!! И ако не е Сирене, всички знаем какво е.
Въпреки това, има много добри популярни СИЛОВО-КОНДИЦИОННИ програми из шиб@ния интернет, но АКО НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ ОСНОВНИТЕ ДВИЖЕНИЯ ПРАВИЛНО ТЕ СА БЕЗПОЛЕЗНИ! Така че, техника, техника, техника! После надграждане и накрая.. КуПон (така понякога наричаме 3 часовите тренировки :) ).

А сега какво може? Еми...

Сега неговите силови показатели при ЛИЧНО ТЕГЛО ОТ 93КГ са:

  • Клек: 180кг х 1 повторение или 166кг х 5 повторения;

  • Мъртва Тяга: 205кг х 1 повторение или 190кг х 5 повторения;
  • Лежанка: 95кг х 1 повторение или 86кг х 5 повторения;
  • Военна Преса: 60кг х 5 повторения:
  • Набиранки: 120 в една тренировка (15 наведнъж най-много като рекорд) х всякакви хватове. САМО ПЪЛНИ НАБИРАНКИ (до ГОРЕ на лоста)
  • Набиранки с тежест: +15кг жилетка х 50 повторения за една тренировка

  • Лицеви Опори: Всичките :)
  • Планк: Повече от нужното
  • PROWLER 2.0 Шейна: Тя си е чиста повърня, колкото и да си трениран :)

Не зле като за младо момче, а? ;)

Преди една година и половина (когато започвахме) пулсът му е проверен от лекар: Около 90 удара в минута.
Наскоро рутинно отново го провери същият лекар. Сега е около 70 удара в минута. Лекарят е направил положителна забележка за сърдечното здраве на емо и го е попитал дали тренира нещо. ;)
През това време Емо рядко е правил упражнения с повече от 5 повторения и почти винаги работните серии са били супер тежки. Той последно е правил кардио преди около 15 месеца, под формата на НОСЕНЕ НА ТЕЖЕСТИ из залата. Толкова можем да кажем за мита, че има "специален" кардио уред или, че магически сърцето ти сякаш... не участва като дишаш тежко след серия клекове например!


Можем да посочим и една примерна негова тренировка (извършена наскоро):

1) Клек: 150кг х 8 серии по 3 повторения
2) Лежанка: 80кг х 8 серии по 3 повторения
3) Флайс Дъмбели 17,5кг х 3 серии по 10 повторения
4) Набиранки: 120 (всякакви хватове, ПЪЛНИ НАБИРАНКИ ДО ГОРЕ)
5) Ластик: Разтваряне за среден трапец/задно рамо: 100 х червен двоен ластик (7-15кг напрежение на ластика)
6) Glute-Ham Raises: 30

Дали той тренира само с малко повторения. НЕ! Тренирали сме и с повече. Дали той прави само тази схема? НЕ! Правили сме и други.
Но най-важното е, че СИЛАТА му нараства и с това нараства и прогреса с всичко в него -- включително и с тялото му.
Още от древни времена, когато щангите бяха основният метод за БодиБилдинг (да, преди хапа, машините и списанията), тогава се помнеше най-простото и все още валидно правило:

ПО-ГОЛЕМИЯТ МУСКУЛ Е ПО-СИЛЕН МУСКУЛ И ПО-СИЛНИЯТ МУСКУЛ Е ПО-ГОЛЯМ МУСКУЛ.

Затова хората търсещи добра физика преди 1950-те години е трябвало да стават По-Силни и съответно хората с развита физика инстинктивно са били уважавани и считани за По-Силни, Можещи и успяващи!

Това значи ли, че трябва да отидеш и натовариш щангата ей ся, за да станиш мноу Коравф??

Разбира се, Направено по този начин и с тази ментална нагласа, ще се убиеш/контузиш и постинеш кур3ц. :)
Тренирането с тежести.. не, нека го кажа по-добре... КАЧЕСТВЕНОТО трениране с тежести изисква ТЕХНИКА, ПРАВИЛЕН двигателен навик, постоянство, проницателност, концентрация, правилно планиране (периодизиране), емоционална само-мотивация, отдаденост, страст и в крайна сметка ПРОГРЕСИРАНЕ -- за да има смисъл! И не става за месец-два и хайде вече съм звезда!

Именно за това не всеки ще го стори и ИМЕННО ЗА ТОВА, ТЕЗИ КОИТО СА ОТДАДЕНИ, знаят точно колко ценно е - благодарение на щангата! :)


Като за финал: Ето тук можем да проследим цяло ИНТЕРВЮ с Емо за тренировките му, снимано в залата на Шампионите, където сега той тренира.
Наследете му се:Благодарим Ви и моля СПОДЕЛЕТЕ във Фейсбук (бутона e най-отдолу)!

// Коментари