// Силата в спорта и как Българските спортисти могат да ПРОМЕНЯТ нивото си!

септември 14, 2015

Добре дошли във FitCityGym.


Днес няма да говорим за красиви дупета. Именно това е основата на статията.

Професионалният спорт е сфера, недоразвита все още в нашата страна. Има мерак. Има хора със желание и хъс. Има дори и добри школи!
Защо обаче силовата подготовка на атлетите ни е изоставена, на милостта на бодибилдърските масови методи, доминиращи комерсиалните зали?

Нима не можем да научим нещо от Америка? Или от Руските нинджи, които през годините в които аеробиката набираше популярност из Америка, в Русия продължаваха да вдигат тежести и да развиват научните си познания относно периодизирането на годишните атлетически тренировъчни календари??
Малката подробност обаче е, че макар и ударена от Комерсиалната вълна на джогинга и машината за сгъване за бедро, Америка си имаше и продължи да си държи на една друга ниша -- Силово-Кондиционното трениране. Доста от техните треньори са взаимствали от Руската школа (и са надградили много, разбира се).


Типична колежанска Силово-Кондиционна зала за физическа подготовка на атлетите им. Благодарности на Соринекс за снимката: https://www.facebook.com/sorinex.strength?fref=ts

Легендите гласят как Гледайки световните щангисти, треньорите бързо прозрели, че един атлет с огромна физическа основа (GPP - General Physical Preperation) под формата на голяма абсолютна сила (спрямо теглото им) и експлозивна сила -- се справя УНИКАЛНО добре със всеки вид спорт. Без дори да са пипали топка, щангистите им са можели да забиват СКАЧАТ по-високо от баскетболисти, да спринтират изключително бързо и притежавали издръжливост, с която засрамвали топ професионални атлети!

Снимката е тук, благодарение на: https://www.facebook.com/hookgripdotcom

Разбира се това се случило много, много отдавна. В интерес на истината, Русия редовно е, и продължава да провежда СТОТИЦИ изследвания в сферата на Спорта. При това от хора, които работят САМО това (вместо изследване направено от колежанче в Америка за да вземе дипломната си работа, базирано на неточни или не-обективни данни, но въпреки това публикувани данни в името на някакъв резултат, който ще му даде точки пред комисията за дипломирането).


После разбира се легендарните треньори започнали да интегрират тренирането със свободни тежести като основна подготовка за спортистите си..

И на кратко за това трудно ще видим България да доминира на Баскетбол при Световно първенство, или да смазваме Шампионската лига всяка година.

По красивите 1000$ лостове на Елейко можем да забележим, че Пари не се спестяват -- тук целта е една: ДОМИНИРАНЕ на полето!

Разбира се щанги СЕ използват от някои български треньори (Да ги поживи бог), но това все още е масово-незнайна и публично-непозната практика сред спортните школи.

Представата, че 200 четвърт лицеви упори на юмруци, 300 прецакващи-коленете-подскоци и 10км бягане ще дадат на атлета развитие на АТФ-система, Анаеробна и Аеробна издръжливост, Увеличен Коефициент на придобиване на Мощ, По-голяма Начална Сила, увеличен брой супер-бързи фибри (т.е. Бързи Фибри тип 2Б) действащи по-ефективно в Експлозивни движения.. е просто нереална!!

Ако един атлет може да се набере със 100кг на гърба си, то за него усилието да направи една набиранка ще представлява 1/100 от възможностите му.

Все едно да вдигнеш раницата си. Колко пъти ще я вдигнеш за 5 мин? Доста. При това с малко умора.
Сега се опитай да вдигнеш цял куфар напълнен с багаж за 30 дневна ваканция. Колко пъти ще го вдигнеш за същите 5мин? Дали ще те умори повече ако стигнеш дори половината вдигания на чантата?
В спорта НЯМАМЕ избор и контрол над това да вземем по-леката чанта (т.е. по-лека топка, дисциплина, среда, опонент, активност и пр.), но имаме КОНТРОЛ над това да станем по-силни, и за нас един "тежък куфар" символизиращ предизвикателствата на полето да е лек като ученическа раница с три-четири учебника в нея.

Това е само ЕДИН пример за физическо качество, което е НЕОБХОДИМО за ВСЕКИ един вид спорт.

Всичко написано се отнася както за Мъже, така И за Жени!

За майсторство в даденият спорт се изискват ДВА компонента. Това са спортните "Ин/Ян"... или "Ден и Нощ" да ги наречем:


УМЕНИЯ (SKILLs) + ФИЗИЧЕСКИ КАЧЕСТВА = УСПЕХ.

Разбира се, има хиляди други ВАЖНИ компонента като здрав дух, смело сърце, умствена концентрация, умението да действаш под напрежение и пр.

Но тук говорим и ще обсъждаме само физиологическата страна на нещата, а именно УМЕНИЯ + ФИЗИЧЕСКИ КАЧЕСТВА.

Уменията се развиват НАЙ-ДОБРЕ в самият спорт. ВСЕКИ ЕЛИТЕН СПОРТИСТ ТРЕНИРА ПОНЕ 6 ПЪТИ В СЕДМИЦА своят избран спорт.
УМЕНИЯТА са най-добре оставени за дискусия от избраните за целта спортни треньори, които са компетентните хора за да говорят по въпроса.

Следователно в тази статия ще разгледаме отделните основни качества за подготовка на спортисти.

В такива места парите не са проблем! Те просто купуват НАЙ-Доброто!

***

ОСНОВНИ ФИЗИЧЕСКИТЕ КАЧЕСТВА И ДВИЖЕНИЯ:

Първо е редно Всеки един спорт да бъде анализиран спрямо му физическите нужди. Дълго-временно издръжливите спортове (като Маратона) имат различни нужди от експлозивните и мощни спортове (като баскетбола). Има циклични спортове (като гребането) и А-циклични спортове (като бокса).
Има различни видове издръжливост и необходимост както от към качества, така и от към равнини на движение при всеки спорт.


Важно е да се уточни, че тренирането с машини е абсолютно НЕ-ПРОДУКТИВНО и безплодно за всеки, който търси приложение на земята.

Кинетичната верига на действие на тялото трябва да се тренира сред натуралните движения, на човешкото тяло. НИКЪДЕ във волейболната стъпка и скок нямаш свиване на коляното докато лежиш по корем и си отпуснал ръчички. За съжаление поради липса на експерти, в страната се вярва, че традиоционният метод на бобидилдинг ерата от 70-те години заедно с неприлична употреба на Анаболни стероиди са единственият отговор.

Да, всички спортисти на високо ниво "зобат". Защо обаче ние НЯМАМЕ вече толкова много световни шампиони (макар, че всъщност България е износител за стероиди към САЩ)? Защо отборните ни игри (с изключение на Волейболът) ни са на толкова трагично ниво? Нима е случайно, че Файтърите започнаха да обръщат очи за идеи от САЩ вместо към Трикуляра, що се отнася до физическа подготовка? Нима изместването на Кросфитът от комерсиалният модел на тренировъчна зала с машини е случайно?


ОСНОВНИТЕ ДВИЖЕНИЯ:

ДЕФИНИЦИЯ:
Основните двигателни навици са следните:

· Клякане;

· Навеждане (бедрено - от тазобедрената става, НЕ ОТ КРЪСТА!);

· Бутане (което бива хоризонтално или вертикално);

· Дърпане (отново хоризонтално или вертикално);

· Ходене;

· Ротация (пояс);


·Вид КЛЕК е най-доброто упражнение за навикът на Клякане. Вариациите със щанги и в частност Задният Клек са непобедими в тази сфера.

·Навеждането има няколко подходящи кандидата:
Мъртва Тяга (ПРАВИЛНО ИЗПЪЛНЕНА... сори ама тия чупения от кръста са еднопосочен билет към града на Чупения Кръст, вместо към Града на Професионалистите); Хип-Тръст;

Румънска тяга и пр. вариации

·Бутането има дооста опций:

Сред най-добрите са лицевите упори с тежест, военната преса/пуш преса; лежанката и пр.

·Дърпането:
Ттрябва да се покрие както хоризонтално (Дъмбели, Скрипци, ТРХ-и и пр.) така и вертикално (Набиранки).

·При Ходенето:
Иимаме всички вариации на Напади (Ходещи, Назад, Напред, Със Дефицит, Странични, Диагонални и пр.) както и упражнения на един крак като БЪЛГАРСКИ клек, Пистолет клек, Скейтър клек и пр.
·Ротацията:
Е важен елемент при повечето спортове.

При бокса например имаме десен прав. БЕДРОТО инициализира движението и дава първият въртящ момент. ПОЯСЪТ трябва да е здрав, напрегнат и да може да ПРЕНЕСЕ кинетично напрежението и силата, създадена от въртящият момент в бедрото до ръката. Ръката извършва вторият въртящ момент, подсилен от първият и така ударът става изключително мощен. За силна ротация е необходим силен и стабилен пояс. Само малко куремнИии ПрьиесИИ не вършат работа -- пояса е съставен от много повече мускОли, отколкото пише в списанието. Можем да ги класифицираме като 10 мускулни ГРУПИ.
Ето още по темата и как да тренираме Поясът!
Това са ОСНОВНИТЕ двигателни навици на човешкото тяло. Всяко движение произхожда от тях. Например типичната крачка и поднасяне за кош във баскетбола могат да се обяснят така: Крачка (Ходене) - Крачка (Ходене) и скок (Ходене защото е скок на един крак). Ако е скок с два крака тогава е ХОДЕНЕ - ХОДЕНЕ - КЛЕК. Пасовете например са вид бутане. Когато имаме стрелба за кош това представлява Бутане (вертикално).

Във Муай Тайът самото придърпване за клинч, което подготвя за (евентуално) коляно е вид ДЪРПАНЕ (и евентуално Ротация в зависимост от начина на изпълнение).
Всеки волейболист Кляка и ходи (странично, фронтално, диагонално, задно).

Извода от картинката е, че мамка му, ако ще искаме да ДОМИНИРАМЕ на полето и да показваме НАЙ-ДОБРАТА си форма -- по-добре да сме СИЛНИ във всички основни движения, които ще ни се случат на полето така или иначе.

Окей. Следваща част.ГЕНЕРАЛНИ Физическите КАЧЕСТВА:

Това са генерален тип физически качества, въздействащи на ВСИЧКИ аспекти от физиологическата част на изявите ни.

Всеки хандбалист трябва да е достатъчно експлозивен във финта и стрелбата си, за да успее отбележи точка (е, поне ако иска да е УСПЯЛ Хандбалист..). Това не става със 3-4 серии по 10 повторения с малките гирички. Нито има значение колко му е красив или изцепен бицепса.

Ако четвърт Клека беше най-добрият спортно специфичен инструмент за долната ни част, тогава американският GOLDS'GYM щеше да е спонсор и основател на всички атлети в Олимпийските игри...


Тогава на какво се дължи издръжливостта на George St Pierre? Как можеш да скочиш и стигнеш НАД баскетболният ринг? Дали е важно да издържаш на ВИСОКИ обороти, или да тренираш "само малко въздух, бате" е окей?

Сега ще обсъдим на общ план различните ОСНОВНИ физически качества; Както и важността и обхвата на тяхното действие във спорта:


1) Абсолютна сила:

Абсолютната сила е номер едно като приоритет. Тя афектира ВСИЧКО позитивно (индиректно и директно). Тя обаче сама по себе си НЕ Е ДОСТАТЪЧНА!
Ако вземем един атлет, който тежи 100кг и Кляка с 300кг за 10-15 секунди (едно повторение)... то той НЯМА да може използва тази сила във вертикалният си отскок.

Защото вертикалният отскок се случва ДО 4 секунди!

Но ще е МНОГО ЛЕСНО да накараме това чудовище, да наттренира своят 250кг-ов Клек за под 4 секунди. МНОГО по-лесно ще е отколкото да накараме един атлет да клекне с 250кг за под 4 секунди, който тежи 100кг и кляка с 60кг независимо от времето, което му отнема за изпълнение...


F=M.A


Това е опростен вариант на формулата, но на практика F = Мощ (сила) която е произведена. М = Масата на външният товар, който се премества от човешкото тяло. A = Ускорението, с което това движение се извършва. Интересно е да се отбележи, че ако имаме една огромна маса, която се движи твърде бавно, ще получим по-малко извършена работа, от положение, в което имаме по-малка маса и значително по-голямо ускорение. Това Е възможно при някои условия в природата, както и с човешкото тяло. Само че, масата ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ е фактор.

Според руските изследвания провеждани на дългогодишните им шампиони по щанги, най-висока МОЩ се получава при 83% от максимумът на възможностите като тежест сложена върху щангата. Разбира се, трябва да съобразим, че първо -- това са Върхово ниво атлети. Най-добрите от най-добрите на руската школа. Второ става дума КОНКРЕТНО за олимпийски щанги, а не за друга популация. Т.е. може да има Лека вариация в зависимост от други упражнения/дисциплини/атлети/атлетически начинания.

Американската школа на Западната Част на Щангите (WestSide Barbell Club, Columbus, Ohio) твърди, че най-добрият процент е около 50-70%.


Това просто показва как най-висока мощ се развива със близо 2/3 от максималният товар. Написаното трябва да служи само като илюстрация.

Илюстрацията се явява в това, че ако максимумът на възможностите ми е ограничен до една набиранка, ще ми е ДОСТА ТРУДНО да покажа голяма мощ, независимо колко бързо дърпам малка тежест на скрипеца.


От друга страна, ако аз мога да правя набиранка със +100кг, правейки набиранки със моето тегло ще е фасулска работа - и ще ми е МНОГО ЛЕСНО да ги правя бързо, както и ще се умарям трудно от извършването им. На всичко отгоре, ако трябва да дръпна опонент със ЕКСПЛОЗИВНА сила в следствие на умението ми МОЩНО да се набера със себе си (85кг) (защото мога да се набера бавно с моите 85кг + още 100кг, но ще мога успешно и лесно да тренирам и приложа ЕКСПЛОЗИВНА СИЛА с 85кг) -- това ще много по-продуктивно отколкото това да умея същият вид Мощно дърпане... но на някакви 40кг интензитет зад движението...

Чудя се, кое ли ще вкара опонента ми в по-голям филм??

Отново F = M.A


Ако ми е необходим 2,3 х собствното тегло като външен товар на клек извършен за 4 секунди, за да произведа сила равна на тази за една моя забивка на коша, това означава, че ако максът ми е само 2,4 пъти собственото тегло... ще ми е доста трудно да правя много забивки, без да се уморя. Колкото по-близо стигаме до истинските си максимални възможности, толкова повече се умаряме и толкова по-голяма почивка ни е нужна. Това е нормално следствие на човешките ни умения, както сме забелязали от малки деца през целия ни живот. Следователно аз ще мога да забия един път и ще ми трябват поне няколко минути за да се възстановя за нов успешен опит. На всичкото отгоре, има доста по-голям риск за да се контузя, Отколкото в сравнително положение, в което максимумът ми е 3 х собствено тегло. Защо? Защото в първия вариант (ако владея 2,4хСТ клек) -- всеки скок (изразен от 2,3хСТ клек усилие) ще е почти предела на възможностите ми да де-ускоря скока (т.е. да се приземя или с други думи Негативната част на клека). Ако не съм 100% фокусиран, съм малко по-изморен (хахах, а дали някога се умаряш по време на игра!?!?) има риск да не падна много благополучно и ставите ми да си поемат здраво от шока.
От друга страна, да речем, че наистина клякам със 3 х собствно тегло. Е, сега тази необходима сила за скок-забивка, която е еквивалент на 2.3 СТ Х 4 секунди ще е дооста по-малък процент от максималните ми възможности като атлет. Това значи, че ще мога да забивам по-често и имам редуциран риск да се контузия при приземяване -- това важи и за натрупващ стрес и за единичния случай от ТАЗИ въпросна еднократна забивка, която коментираме.

Силата, или по-точно в случая АБСОЛЮТНАТА сила е в основата на ВСИЧКО. Но не е цялата игра.


АБСОЛЮТНАТА СИЛА Е ОСНОВАТА НА ВСИЧКО!

Както вече подсказах -- негативната част от упражнението се явява умението да де-ускорим дадена сила (F). Ако сме развили много възможностите си там - това означава, че можем по-безопасно да приземяваме/умекотяваме/деускоряваме положения и стъпки във спорта, като съкратим Армортизиращата (превключваща) фаза към следващото движение.

На Български език: Ако съм по-силен, и притежавам по-силна негативна (екцентрична) сила, аз ще мога по-бързо да скоча настрани, да де-ускоря тялото си в пода, да обърна вектора за прилагане на сила и реално да отскоча в другата посока за следващият финт/стъпка. Също така заради голямата ми ексцентрична сила и експлозивност, аз ще извърша ОЩЕ ПО-бързо това движение, в което скачам/се оттласквам отново.

ИМЕННО ТОВА Е ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ СПОРТИСТИТЕ ДА ЗОБАТ СТЕРОИДИ.

Стероида вдига изключително МНОГО абсолютната сила. Но дали отговора е само "боцай и си щракай с пръсти"?? Нужно ли е да разчитаме само на спринцовката и да пренебрегваме уменията си в залата? Нима е невъзможно да сме силни, бързи и експлозивни без хап? Е, уви в днешно време на ИСТИНСКИ ПРОФЕСИОНАЛНО НИВО (NBA например) последното нещо Не е възможно. Просто защото съперникът ти ЩЕ взима хап и ЩЕ тренира по-умно, ЩЕ става по-силен и ЩЕ развива експлозивната си сила.

Е, разбира се, това е само спекулация извън микроскопа на тази статия.
Така или иначе смисъла на това четиво е да запознае читателя със ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ методи, които Например Американските Футболисти, Баскетболисти и какви-ли-не-болисти използват и рекламират по телевизиите си. Пудовката не е само свещенна статуя от Комунизма.

Професионалните атлети в Америка са МНОГО ВИСОКО платени... но и конкуренцията е жестока! Не е като да имат особено време да се "ебават" с глупости.


2) Силова-скорост:

Тук можем да сложим Олимпийските Щанги. Някои треньори биха казали, че те са по-скоро "Скоростна-Сила", но този дебат е отвъд пределите на текущата статия.

Заради използваната тежест, която е по-ниска от максималната тяга на щагниста, Обръщането позволява да се случи повече "А", т.е. повече ускорение в самото движение. Това ни докарва дори по-голям F резултат отколкото по-тежът като интензитет макс на Мъртва Тяга за същият атлет (стига разбира се, да е увладял и развил Обръщането си. Атлет вдигащ 300кг на мъртва тяга и Обръщащ само 80кг не е развил обръщането си. Очевидно не говорим за такива случай, в които алетът още се учи на движението)

Някои спортове влизат директно в тази категория... като "Ръгби/Американски Футбол"; Баскетбол и Волейбол в някои от частите си; Борбата и като цяло бойни изкуства с граплинг в НЯКОИ от частите си; и пр.


3) Експлозивна сила:

Нека първо дефинираме:
Коефициентът на развитие на Сила (RFD). Това е колко бързо развиваме максималното си проявление на сила. Коефициентът, с който развиваме мощ. Максималният RFD се явява Експлозивната Сила на Атлета...

Експлозивната сила (P) е по принцип маалко сложно за разбиране качество. Можем да я обясним най-просто като работа върху време (Работа/Време). Или като умножим Силата която продуцираме (F) по скорост с вектор (V) т.е. (P = F.V)
Можем и да я категоризираме по следният начин (както вече споменахме): Експлозивната сила е МАКСИМАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА МОЩ (MAXIMAL RATE OF FORCE DEVELOPEMENT), т.е. най-върховата мощна точка на движение.

Velocity(V) се превежда като скорост, но това е неточен превод. По-точно трябва да отбележим, че V е скоростта, с която предметът се движи, но със ВЕКТОР (посока) на действие (демек Скорост с Посока).

НАЧАЛНА СИЛА е умението да се превъзмогне инертно състояние и то ДИРЕКТНО ВЪВ ВИСОКА СКОРОСТ. Т.е. не е само колко рязко почваш. А колко РЯЗКО ЗАПОЧВАШ МОЩНО да извършваш действие!
Т.е. това е началният коефициент, с който развиваме мощ (INITIAL RATE OF FORCE DEVELOPEMENT).


Всичко това е различно от чистата "скорост" в спорта. Защото чистата скорост, не изисква голяма МОЩ и развитие на максимална сила (F).

Нокаут е пример за Експлозивна Сила (т.е. МАКСИМАЛНА МОЩ).

Най-добрият ти Вертикален Отскок е пример за Експлозивна сила.

Забивката на Волейбола е още един пример за Експлозивна сила!


Да си просто "бърз" не е същото, макар че е СЪЩО ДРУГО ВАЖНО КАЧЕСТВО в играта!

Експлозивната сила изисква МАКСИМАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА МОЩ ЗА НАЙ-МИНИМАЛНОТО ВРЕМЕ.

Източник: https://www.facebook.com/sorinex.strength?fref=ts


4) Скоростна-Сила.

Тук "скорост" е първата думичка. Това ще представлява чистата бързина, която можем да видим.

Вид сила, развиващ се със предимно нисък интензитет и много висока скорост. Спортът е сред най-добрите източници на стимул за Скоростната-Сила.

Когато практикуваме самият си спорт със адекватните реални нужди и действия, ние тренираме Скоростната си сила.

Но това не е достатъчно, за да РАЗБИВАМЕ мощта. И това е редно да се отбележи и съобрази.

Спортът, ако се практикува както е редно е достатъчен стимул за тази категория. 2 пъти на седмица да разцъкате с приятели НЕ ВИ ПРАВИ професионални спортисти.

Всеки добър спортист знае, че по-малко от 6-7 пъти в седмица не може да си позволи да практикува. Точно за това Генералната Физическа Подготовка трябва да осигури ЛИПСВАЩИТЕ ЗВЕНА в цялата картинка, не да продължава да бие познатият кон.

Отново някои части от Баскетбол/Вокейбол/Хандбал/Футбол/Бойни спортове се извършват в тази сфера на физическо натоварване. Както сами виждате вече спортните движения са много-профилни тъй да се каже и изискват балансиран и добре подготвен атлет -- вместо само малко въженце, кросче и коремни пресички..


5) Абсолютна Скорост:

Тук отиваме във най-бързия не-натоварен с външен товар диапазон на физическа активност. Реално самият спорт (Спринтове.. Скачания... Хвърляния на топка... Удари...) Е най-добрият стимул за този вид трениране. Ако имаме изключително силов атлет като Хвърляч на Гюле, Силов трибоец и пр. -- те биха получили полза от повече време прекарано в 4) и 5) -- защото спортът в техният случай им е покрива 1) и 2), но никак 4) и 5).

Повечето отборни игри обаче спадат към класическият пример, в това число, че са вид 2), 3), 4) и 5) Активност... В такъв случай Освен, че самата практика на спорта Ще е добър избор за развитие на 4), и 5), нека помним, че УМЕНИЯТА В СПОРТА СА НАЙ-ВАЖНИЯТ ФАКТОР ЗА ЕЛИТНИЯТ АТЛЕТ.

Без умения, всичките физически качества на света може да са недостатъчни! (освен летене.. ако го умеете за повече от 30 метра, ми се обадете да научим как става!!).

И отново: Ако разцъкваш с топката 2-3 пъти в седмицата... НЕ си професионален атлет. :)


ИЗДРЪЖЛИВОСТ:

Умението да прилагаш дадено физическо умение за определени интервали/периоди от действие е Издръжливост.
ИМА МНОГО ВИДОВЕ ИЗДРЪЖЛИВОСТ.
Издръжливостта е най-специфичното физическо качество към спорта за разлика от генералното качество Абсолютна Сила например.

Видовете издръжливост се делят основно на много варианти, но според ЧЕТИРИ категории:
1) Позицията на активностите в спорта спрямо горе-обсъдененият ДИАПАЗОН на Сила-Скорост.
(т.е. дали спорта е по-силово-скоростен като Борба и Баскетбол или по-Скоростно Силов като Бокс, Спринт)
2) Трайността на рундовете/интервалите на работа и почивките в зависимост от правилата/методиката на изпълнение на спорта.
(от тук в пряка зависимост се получават: Количество Основни Енергийни Системи въвлечени в активността на спорта -- Докато маратона изисква Аеробна база, не можем да кажем, че напрегнат рунд срещу опитен боксьор изисква натовареност колкото "джогинг". Напротив -- всеки добър файтър знае, че СПРИНТ е по-близката дума до това, което се случва при размяна на удари. Това във физически план означава АТФ система и Анаеробна система като основни източници на гориво за действията.)
3) Цикличност или А-цикличност
(гребането е Цикличен спорт, докато Бокса е А-Цикличен спорт например).


Пример №1:
Спринтът на 100 метра изисква ЦИКЛИЧНА Скоростно-Силова Експлозивна издръжливост с доминиращи енергийни системи от АТФ: 95% / АНАЕРОБНА: 5% / АЕРОБНА: 0%. (1)
Пример №2:

Баскетболът изисква Силово-Скоростна и Скоростно-Силова А-ЦИКЛИЧНА издръжливост със съотношение на Енергийни системи: АТФ: 85% / АНАЕРОБНА: 15% / АЕРОБНА: 0% (2).

Световен Шампион Ryan Whiting се приготвя за максимален опит във Penn State Athletics. Той знае, че за да си на върха, трябва да си НАИСТИНА кораво копеле! Източник: https://www.facebook.com/sorinex.strength?fref=ts


Подходящият метод за избор на тренировъчни средства и методи препоръчан от нас (и не само от нас) е:
Анализ за нуждите на спорта.


Ще дадем пример №1 с хипотетичен атлет Крумчо, който тренира баскетбол.

Крумчо е на 16 години. Тренира баскетбол и иска да мачка. Ходи всеки ден да практикува уменията си. Отделя по 50мин за практика на всяко едно умение по отделно, съзнателно възпроизвеждащ го като истински дзен майстор. Дрибъл, Движение с топката, Пас, Хвърляне, Атака, Защита -- по 5 - 10 мин за всяко едно. После започва комбинацията -- самата игра и различни комбинации и разигравания на игри. Всичко отнема 1:45 - 2:00 часа.

Отделно Крумчо е много бърз. Той обича да използва ляв-десен и отскок стил на скачане за коша.. Сменя посоките умело, но сякаш му липсва мощ за да се научи да забива. Има ръст, но няма толкова мощен двигател..

Решението за Крумчо е да увеличи МАКСИМАЛНАТА си сила (1) ) и съответно в последствие и ЕКСПЛОЗИВНАТА Си сила 3). Той вече има високи стойности на 4) и 5) и неговата издръжливост е пре-достатъчна защото играе всеки ден по 2 часа. Да прави интервални спринтове/совалки би било загуба на време за него -- най-слабото му звено е, че не генерира достатъчно мощ за да изтласка тялото си за забивка. Ако се научи ще бъде много опасен играч.
Крумчо тежи 81кг. Той трябва да вдигне клека си до 190-200кг за 3-5 повторения. Също така, той трябва да кляка със 175кг - 180кг за под 4 секунди. Това ще промени драматично уменията и ВЪЗМОЖНОСТИТЕ му на полето.

Да прасне малко лицевки упори, бегане и скочета... ще е все едно да учиш кучето си как да души. То вече може да души по-добре от човека... но може би е по-добре да се научи да не пикае в стаята? Да, това би било по-ценно умение за кучето!! Тъпчейки на едно вече добре покрито място ще донесе почти никаква промяна в стойността и удобството да си имаш този домашен любимец.Пример №2: Иван е много кораво копеле. Да, той кляка. Да, дълбоко. И то с много.

Той е от ония, дето като им паднеш отгоре е все едно срещаш скала. Но защо е последният, който се отзове в противниковото поле? Защо и той не може да забива?? Той стига ринга, но мамка му... с тези 198см би могъл да бележи с двете ръце вече. Какво го спира?
Ако анализираме движенията му, ще забележим как той бавно обръща посоките (в сравнение с Крумчо), въпреки че ако набере на бягане... е като МИГ-29 -- ГОЛЯМА, Бърза и тежка машина, създадена да мачка наред. Ноо понякога не успява да защитава добре, защото му липсва онази "ловкост" на Крумчо.
Това гени ли са? Обречен ли е да е "тежка подкрепа"? Не може ли да забива?

Експлозивността е до една степен вродена. По-точно умението да възбуждаш бързо нервните връзки към мускулите е до някъде генетично определена.

САМО ЧЕ, МАМКА МУ МОЖЕШ и да й повлияеш с ПРАВИЛНО трениране!
Само, че ЕКСПЛОЗИВНАТА СИЛА е много по-сложна като явление и трениране от чистата скорост или абсолютната сила.
Имаме няколко (вече обяснени) компонента на това физическо умение, и някои от тези компоненти са сложни за изпълнение.

Ако Ваньо тежи 93кг и кляка със 180кг, това няма да му помогне особено. Яко е, че го може, но не това е слабата му част. Пъзела има нужда от другите си елементи, за да е нареден в цяла картина.

Ваньо трябва да инвестира в начална плиометрична прогресия. НАЧАЛНА! После е редно да акцентира над ДИНАМИЧНИЯТ метод, а максималният метод за трениране да му бъде само на ниво "поддържане" (вместо "натискане/развитие"). Отделно трениране за НАЧАЛНА СИЛА и упражнения като Клек на Кутия, трябва да се използват ако искаме да имаме шанс за подобрение на Експлозивността на Ваньо.

Друг тънък момент, който доста Силово-Кондиционни треньори пропускат е, че Експлозивността е МНОГО зависима от РАВНИНАТА на трениране и движение.

Т.Е. ако Обръщаш с голяма тежест, това няма да ти помогне да промениш странична посока бързо. Нито да бягаш настрани или да правиш по-сложни финтове/забивки и маневри/движения с експлозивна скорост. Добре дошли на Медицинските топки и използването на главата от треньора, за да създадеш програма...

Именно всичко това оформя два различни примера с обща цел -- да доминират баскетболното игрище. СЛЕД анализа на текущите умения съответният атлет И нуждите на спорта, целта е да се съкрати разликата/разстоянието между тях. И Най-висок прироритет имат най-слабите звена!!


ТИ СИ ТОЛКОВА СИЛЕН, КОЛКОТО НАЙ-СЛАБОТО ТИ ЗВЕНО!

Ако ти липсва подходяща мобилност в глезена, при всяка стъпка тялото ще извземва неободимата му подвижност от друга става. След 2-3 години това може да ти коства например болки и проблеми с коляното!
Ако гъза ти е слаб, може да те боли кръста и да не си толкова бърз спринтьор!

Ако си бавен... няма да си славен!! :)

Практически погледнато в този сайт очаквайте следващи коментари, спецификации и дълбоко обяснени методи за трениране на всяко едно качество.

Тази начална статия има за цел да подложи основата, на онова което ще разгледаме напред и да даде обща картинка и план за ВЪЗМОЖНОСТИТЕ на Българските спортисти, ако по-често гледат физическите си умения с важността, с която гледат фенките си.БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ СТЕ С FITCITYGYM,
Моля Абонирайте се във формата ни за статии горе в ляво и СПОДЕЛЕТЕ тази статия на колкото можете повече места!
Разчитаме на вас да разнесете мълвата. По-добре да четем за "начините да успеем" и възможностите ни, отколкото за вечерните новини на умрели хора, нали??References: (1), (2) - Mel C Siff, PhD, 2003, Supertraining (Sixth Edition)// Коментари