// Силова-Скорост, Скоростна-Сила и Абсолютна Скорост: Динамичните методи!

ноември 2, 2015

Добре дошли при FITCITYGYM Athletic Edition:

Продължаваме с методите за трениране на атлети.

Вече говорихме за ОСНОВИТЕ НА АТЛЕТИЧЕСКОТО ТРЕНИРАНЕ И Важността на Силата в спорта.

Има повече от един вид сила. В миналата статия разказахме за АБСОЛЮТНАТА СИЛА.

Днес ще обсъдим СИЛОВАТА-СКОРОСТ и СКОРОСТНАТА-СИЛА, както и връзката им с Екзплозивната Сила и някои важни моменти относно използването на тези Динамични Методи за трениране!

Разликата между СИЛОВА-СКОРОСТ и СКОРОСТНА-СИЛА е в интензитета. Първата думичка в словосъчетанието диктува ИНТЕНЗИТЕТА, на който се проявява продукцията на Сила. ДА НЕ СЕ БЪРКА С ИНТЕНЗИВНОСТ. Всеки един от тези видове трениране ще бъде интензиВЕН вид трениране, но интензиТЕТА ще различен. ИНТЕНЗИТЕТ накратко: това значи % ОТ МАКСИМУМЪТ ни за тежест, с която можем да боравим. ИНТЕНЗИВНОСТ: Колко е стресираща тренировката. Ако вдигнем средна тежест с малко почивки, тренировката ще е ИНТЕНЗИВНА, но НЕ и ИНТЕНЗИТЕТНА.

Казано по друг начин СИЛОВАТА-Скорост е Сила, в условия на скорост, докато СКОРОСТНАТА-Сила е скорост, в условия на сила. *(1)


Силовата-Скорост се случва на интензитет около 45-70% от 1ПМ.

Скоростната-Сила се случва на около 25-50% от 1ПМ.


Експлозивната Сила е КАЧЕСТВО, което е свързано и подпомагано от други качества, но засега е важно да посочим, че ДИНАМИЧНИТЕ методи на трениране са един от важните начини, за развитието на Експлозивната Сила. А тези Динамични методи са както познахте -- трениране на Силова-Скорост и Скоростна-Сила.


ИМА определени необходими скорости на трениране, за бъдат този вид тренировки продуктивни. Според Bryann Mann, ELITEFTS.COM, 25.10.2013:

СИЛОВАТА-Скорост изисква движение на лоста (при Клек например) от около 0.8-1м/с;

СКОРОСТНАТА-Сила изисква движение на лоста от 1.1 - 1.5м/с.

Засега обаче това е твърде специфично на фона на ГЕНЕРАЛНИЯТ смисъл на статията, затова ще отбележим само, че И в двата случая изискването за да бъде продуктивна и Експлозивна тренировката е МАКСИМАЛНА СКОРОСТ!!
Намерението и усилието, всяко повторение на дадено упражнение да се извършва възможно най-бързо Е това, което гарантира Експлозивната част.


ДА СИ ПРИПОМНИМ:

F = M.A

Първото изискване за успешно експлозивно трениране е: АТЛЕТЪТ ДА БЪДЕ ДОСТАТЪЧНО СИЛЕН И ОПИТЕН В ДВИЖЕНИЯТА СИ, за да избегне контузии и загуба на правилна техника. Ако не е установена достатъчна базова Сила и Навик в основните движения преди да се се използват започнат ИСТИНСКИ Динамични тренировки, положението може да стане опасно!!

Изискванията не са супер-човешки, затова моля -- постарайте се да ги покриете първо!

Според треньор Димитър Михов от FitCityGym: Ако един атлет не може да кляка повече от Собственото си тегло, да прави лицеви упори с поне половината от собственото си тегло върху гърба му под формата на тежести, да Дърпа поне 1,5хСобствено Тегло на Мъртва Тяга и да прави ПРЕСА със 1/2 от Собственото си Тегло и Лежанка с поне 2/3 от СТ, то той НЯМА РАБОТА с тези методи все още!!

ВСЯКА една от тези стойности се постигна реално и не прекалено трудно ЧРЕЗ ПРАВИЛНО ТРЕНИРАНЕ за 4-10 месеца отдадено трениране в зависимост от гени, хранене, възстановяване, организация и емоционална мотивация.

Когато говорим за Експлозивно трениране, трябва да осъзнаем, че ИСТИНСКАТА Експлозивна сила се нуждае от по-висок Интензитет спрямо чистата скорост. Докато скоростта е умението да се движим много бързо в пространството, когато нямаме външен товар или не превъзмогваме голяма съпротива, за ЕКСПЛОЗИВНАТА сила изискването Е да преодоляваме външен товар/съпротивление ИЛИ да превъзмогваме съпротива. Но това далеч не е максимумът от възможностите ни… Макар Експлозивната сила да помага да вдигнеш 150 камък от пода, това не е случката, за която говорим тук.

Можем да Дефинираме ЕКСПЛОЗИВНАТА СИЛА Като:

Работа/Време

Коефициент за Развитие на Мощ (F)

Или просто като Преодоляване на среден интензитет със ВИСОКА скорост. Това не е нито максимален интензитет, нито максимална скорост. Това е СИНЕРГИЯТА от ВЗРИВО-ОПАСНАТА комбинация на двете качества - Сила и Скорост ... т.е. Експлозивна Сила!

НОКАУТ удар в лицето на опонент е проява на Експлозивна сила. Не е достатъчно просто да си бърз -- трябва да ВКАРАШ Експлозивен взрив в главата на опонента!
ЗАБИВКА в коша е друга проява на Експлозивна сила. Не е въпрос само да се засилиш -- трябва НАИСТИНА да скочиш максимумът си, за доста кратко време!!
Груба Забивка в 3-тия метър на Волейболен мач -- ТОВА е експлозивна сила.

Да можеш да сменяш посоки и да си "пъргав" е по-скоро въпрос на бързина, отколкото на Експлозивна сила.

Експлозивната сила е зависима от още едно друго качество:

Начална Сила. Началната сила е умението ВЕДНАГА (ОЩЕ В САМОТО НАЧАЛО) рязко да Генерираш Огромна Сила (F). С други думи това е НАЧАЛНИЯТ ТИ ЕКСПЛОЗИВЕН ВЗРИВ.

Началната Сила е едно от най-трудно тренируемите качества. До голяма степен е вродена, но това не означава, че не подлежи на трениране. В повечето случай хората, опитващи се да вдигнат Началната си сила просто тренират Концентрична Сила. Голямо внимание и старание се изисква за правилното развитие на това умение!!

Както казахме, за Експлозивната сила тренировките на СИЛОВА-СКОРОСТ и Скоростна-Сила, както и Абсолютната Скорост.

С по-умен набор от движения (като Клек на КУТИЯ) можем да подпомогнем развитието на НАЧАЛНАТА СИЛА! Стига да подходим правилно, разбира се.

Но липсата на висока АБСОЛЮТНА СИЛА лимитира развитието на Експлозивна сила. С други думи, ако си слаб, няма да има накъде особено да се развиваш!


Скоростната-сила и Силовата-скорост си приличат, но разликата както казахме е в интензитета. Важно е, всеки атлет да покрива цялата крива от качества, когато се подготвя за най-върховното си проявление на атлетизъм!

Абсолютната Скорост вече е покрита от самият спорт! Рядко атлет се нуждае от повече тренировки в залата за най-долният край на тази Силово-Скоростна Крива. Залата трябва да предостави другите качества по средата и нагоре по кривата.


КАК да програмираме тренировките си питате? Отново -- статията има ГЕНЕРАЛНА цел за запознаване на методите за трениране при атлети, НО:

За оптимални серии и повторения при Скоростната-Сила и Силовата Скорост можем да използваме като ГЕНЕРАЛЕН ОРИЕНТИР: Таблицата на Прелипин!

Александър Сергеевич Прелипин е бил Руски спортен учен и треньор на националният отбор на Русия между 1975-1980г (младша възраст) и 1980-1985 (старша възраст). Прелипин събрал цял куп от треньори и учени като негов личен "отбор" (MasterMind) с цел да му помагат, проучват и организират отборите по вдигане на тежести. През неговото време двата отбора (младша и старша възраст) общо спечелили: 48 златни медала, 34 сребърни медала и 7 бронзови медала. Макар БЪЛГАРИЯ да е била ВЕЛИКА щангистка държава някога, Русия също не е била никак зле!!

Всичко това го споменаваме, защото въпросният треньор е написал следната таблица, на базата на изследванията си върху над 1000 национални и интер-национални щангисти:Понеже данните са базирани върху Щангисти, не трябва да се хващаме буквално за нея, а само генерално. НО в основата си, много Силово-Кондиционни програми за написани именно върху генералните препоръки от тази таблица, затова е хубаво тази таблица да се запомни.

Все пак Прелипин отдавна не е сред нас, следователно таблицата не е субект на продукт, който можем да уважим и купим, затова най-малкото е поне да помним откъде е дошла и КОЙ се е трудил за да я създаде!

Сега: Ако я вземем в контекста на ЕКСПЛОЗИВНОТО ТРЕНИРАНЕ, можем да създадем следните протоколи, за трениране наречено ДИНАМИЧНО УСИЛИЕ (Развито и популяризирано от Американският силов треньор Loie Simmons):

8 серии по 4 повторения със 50% от 1ПМ.

Този вид трениране ще трябва да се изпълни един път седмично за горната, и един път седмично за долната част. Разбира се много-ставни, сложни, големи упражнения като КЛЕК са предпочитани за целта.

Заради интензитета, можем да кажем, че това е СКОРОСТНА-СИЛА.

Ако пък вземем 6 серии по 3 повторения със 65% от 1ПМ, тогава ще инвестираме повече в СИЛОВА-СКОРОСТ. Отново тренировъчната схема е съобразена със таблицата на Прелипин и трябва или да комбинираме цялото тяло в един ден, или да имаме тренировка за горната и за долната част в тренировъчната ни седмица, съобразно схемата.

ВЪПРОС: Какво ще се случи ако направим вместо 8 серии по 3 повт х 50% от 1ПМ … да кажем 20 серии по 3 повт. х 50% от 1ПМ?
Или 8 серии по 14 повторения х 50% от 1ПМ?


I) Уви в случая на 20 х 3 х 50% ако ги изпълним КАЧЕСТВЕНО след време е вероятно да претренираме! Целта на Силово-Коднционното трениране НЕ Е ДА СЕ ЧУВСТВАШ УБИТ СЛЕД ВСЯКА ТРЕНИРОВКА! И не винаги повече = по-добре.

ЦЕЛТА Е, ПОСТЕПЕННО ДА СЕ ВДИГНЕ НИВОТО НА АТЛЕТИЗЪМ И ФИЗИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА АТЛЕТА!
Правилно построените Силово-Кондиционни тренировки не само позволяват това, но и позволяват Атлетът да практикува спорта си паралелно с тренировките.

Всъщност ТОВА е смисъла на Силово-Кондиционното трениране. Когато в една седмица тренираме Силово (независимо дали това е плиометричен метод, максимално силов метод или динамичен метод) И тренираме спорта си -- ние правим Силовите подобрения ФУНКЦИОНАЛНИ, т.е. Функционални спрямо спорта ни или с други думи - СПОРТНО СПЕЦИФИЧНИ.

Интересен цитат се ражда в България, мода вече отминаваща в Америка.

"Функционално" трениране.

Очевидно да сгъваш за бицепс или да буташ пек-дек машина няма никаква функция. Макар, че FitCityGym разчита основно на тренирането със свободни тежести, да кажеш, че ПЕК-ДЕК Машината няма функция е лъжа!

Тогава какво е функционално трениране? В математиката, не съществува само функция сама по себе си. ВИНАГИ ФУНКЦИЯ се изразява ОТ нещо. Следователно трябва да се запитаме -- Функционално от какво? Функционално спрямо какво? За какво?

Когато маркетолозите и треньорите говорят за функционално трениране, те често имат предвид нестабилно трениране. Логиката е, че атлет се нуждае от трениране с Напади и нестандартни методи за предизвикателство на пояса и баланса -- което е вярно. Но този вид уни-латерално (т.е. с един крайник) трениране само по себе си е недостатъчно, дори за атлети. А за ежедневен войн, следящ да увеличи мускулната си маса, не е НУЖНО да се прекалява със "нестабилните" елементи. Добрият стар Клек, Кофичките, Лежнаката, Набиранките.. ще свършат по-добра работа, макар да не се водят ТОООООООЛКОВА Функционални, по перверзните критерии на хора със 2-ки по математика. Дори ПЕК-ДЕК машината ще има ефект -- макар, че не е технически погледнато "функционална" спрямо БАЛАНСА и атлетизма -- въпреки все пак можеш да имаш външно натоварване чрез нея!! Та тя ИМА функция, но функцията не е в полза на подобрен баланс. Затова е важно да се уточни КАКВА функционалност се търси, не просто да се хвърлят красиви термини!!

Но е вярно, че в ДОБАВКА Към щангите нестабилните уни-латерални упражнения дават още по-добри резултати. Въпреки това не можем и не трябва да прекаляваме, слагайки крак на нестабилна топка, друг крак във въздуха и използвайки розовият дъмбел… и да си мислим, че това е по-"функционално" от добрият стар тежък Клек с щанга. Контекстът е важен. НЕ съществува функционално трениране. ВСЯКО трениране има функция. Разликите са във функцията, която се търси и ефективността -- Генерално винаги е по-добре да вземеш 40кг дъмбел за Дъмбел Преси отколкото 5кг Дъмбел -- АКО МОЖЕШ (Без да се убиеш)! Но това не означава, че 5кг Дъмбел преси не са по-добре и ПО-ФУНКЦИОНАЛНО трениране от чопленето на слънчоглед пред телевизора.

С това пояснение трябва да добавим и ясно очертаем, че най-важният фактор за да направим Силовото трениране Функционално Е ТО ДА СЕ СЛУЧВА ПАРАЛЕЛНО СЪС СПОРТНИТЕ ТРЕНИРОВКИ!
Всички Напади на света с тежест само в едната ръка НЯМА да бъдат продуктивни, ако тялото не "превежда" практически научените умения във полето. И именно за това ТОП атлетите тренират по 12-15 пъти на седмица, дву-разово а понякога и три-разово.


II) В случая на 8 серии по 14 повт. х 50% от макса -- Ние няма да тренираме динамичен метод. Няма да вдигнем експлозивната си сила особено. Този вид трениране, с повече повторения е МЕТОДЪТ НА ПОВТОРЕНИЯТА. Важен за атлети метод, той засяга МУСКУЛНАТА издръжливост. Когато атлети извършват МЕТОД НА ПОВТОРЕНИЯТА, за разлика от ежедневните войни и бодибилдърите, АТЛЕТИТЕ ОТНОВО ТРЯБВА ДА СЕ СТАРАЯТ ДА ИЗВЪРШВАТ ПОВТОРЕНИЯТА МАКСИМАЛНО БЪРЗО. Скоростта е важна и Скоростта Убива!

Въпреки това, МЕТОДЪТ НА ПОВТОРЕНИЯТА е трениране за мускулна издръжливост и то спомага мускулната маса, заедно с максималният метод. По-големият мускул е по-силен мускул и по-силният мускул е по-голям мускул. Връзката е двустранна, и ако се подхваща от двете страни е най-оптимално за синергичното развитие. Именно за това Методът на Повторенията си остава ВАЖЕН метод за атлетите, но това НЕ Е ЕКСПЛОЗИВНО ТРЕНИРАНЕ. Експлозивното трениране, или тренирането да увеличиш своят коефициент (скорост), с който развиваш сила (force), т.е. Умението да ЕКСПЛОДИРАШ РЯЗКО… се тренира с много малко повторения и много ГОЛЕМИ почивки.

1:30 мин - 5мин е подходящият диапазон на почивките.

ВСЕКИ може да се измори в залата. Малко обаче, могат да станат по-добри!
ЦЕЛТА при Динамичното трениране е атлета да е МАКСИМАЛНО отпочинал. ВСЯКА серия трябва да е максимално мощна, бърза и прецизна. ТРЯБВА да няма никакво натрупване на умора или прибързване. В някои Руски школи се счита, че при високото ниво Плиометирчно трениране, ПОЧИВКАТА е самата тренировка!


ВНИМАНИЕ: ТЕМПОТО или НАМЕРЕНИЕТО И ИЗПЪЛНЕНИЕТО на самите повторения е НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ ТОВА ТРЕНИРАНЕ! Без този елемент, всичко може да бъде тотално не-продуктивно.

Все пак говорим за ДИНАМИЧНО трениране!! Умението да ЕКСПЛОДИРАШ… което изисква СКОРОСТ.

И както вече казахме и всички знаем Скоростта наистина Убива! Затова нека да я изживяваме на полето, вместо на улицата...

Когато изпълняваме Максимален Метод на трениране, във FitCityGym често научаваме клиентите си да се контролират през негативната фаза НАБИРАЙКИ напрежението, което после да използват в помощ на собствените им генерирани усилия за Концентричната част. Това означава, че макар и не максимално бавно, темпото на Негативната част при МАКСИМАЛНИ усилия ще е контролирано и съвсем далеч от "свободно пускане".

Свободното пускане е ОПАСНО!

Освен бонуса за повече хипертрофия, контролът подобрява активацията на мускулните фибри и нервната система. Повече напрежение = повече Сила!

НО що се отнася до ДИНАМИЧНИТЕ методи… НАЛАГА се скоростта И през негативната част И през позитивната на дадено упражнение -- да се извършва БЪРЗО. Инак няма да има полза от метода!

Това отново трябва да се КОНТРОЛИРА, но е по-трудно. Когато тежестта трябва да се пусне бързо, често хората се "отпускат" за да "пропуснат" тежестта да се придвижи. Това е грешно. Целта е самите НИЕ да стоим стегнати, но БЪРЗО да придвижим крайниците си. Когато сме на лежанката например, можем буквално да ИЗДЪРПАМЕ лоста надолу към гърдите и после рязко да го спрем и обърнем още по-мощно посоката нагоре -- на 1см от гърдите (за да не се разбием с тежестта ИЛИ да избегнем механическо асистиране с гръдния кош).

Именно заради това, ДИНАМИЧНИТЕ методи са по-умна идея когато атлета е По-Силен!! Правилно изпълнени те крият по-голям риск от МАКСИМАЛНИЯТ МЕТОД и МЕТОДЪТ ЗА ПОВТОРЕНИЯ, така че макар ЕСЕНЦИАЛНИ за спорта е нужно да са ПРАВИЛНО планирани!


АБСОЛЮТНАТА СКОРОСТ:

Абсолютната Скорост е много важно умение. То е част от самото проявление в самото поле в самият спорт.

Трябва първо да разграничим Абсолютната Скорост от Експлозивната Сила. Докато Експлозивната сила наистина изисква скорост, Абсолютната Скорост е проявление на скорост без външен товар, т.е. със собственото ни тегло. Експлозивната сила изисква превъзмогване на външна сила/маса.

Примерно за да нокаутираш човешки череп, в случая черепа се явява тази външна маса, която трябва БЪРЗО да бъде превъзмогната и... Размазанаааа, хехехех >:)

Инак казано: ЕКСПЛОЗИВНАТА сила е МОЩ, Абсолютната скорост е чиста Скорост.


В повечето случай атлетите правят грешката извън спорта да прекарват твърде много време във диапазона на Абсолютната Скорост (или просто да нацепват малко ръчичките за красота).


ЦЕЛИЯТ СПОРТ И СПОРТНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ СА НАЙ-ДОБРИЯТ СТИМУЛ ЗА АБСОЛЮТНАТА СКОРОСТ!


Спринтове, скокове, совалки, различни упражнения за ловкост и бързина -- това са все важни неща. Най-често те се практикуват във и покрай самият спорт, защото... САМИЯТ спорт ги изисква и реално прилага, а доста често и добавя като упражнения след практика. Спортсист, който не практикува спорта си се нарича Жокей, и тази статия не е за тези митични същества от дрвено-не-гръцките легенди.


Следователно няма логика да наливаш ОЩЕ масло в двигателя колата, след като тя вече има достатъчно масло. Може би е време за ВИСОКО-ОКТАНОВ БЕНЗИН В резервоара!! Това са СИЛОВИТЕ ТРЕНИРОВКИ.


ОТ ДРУГА СТРАНА: Ако един силов трибоец иска да бъде атлет... ОСВЕН, че мамка му трябва час по-скоро да започне да практикува самият спорт; Не би било логично той да вдига още повече Абсолютната си сила. Защо му е? Почти е сигурно, че тя ще е превъзхождащото му качество, над всички други. Първата стъпка би била да влезе във форма (ако не е) и всъщност ТОЙ ще е от хората, които трябва да прекарват повече време в лявата страна на Силово-Скоростната крива, т.е. към Абсолютна скорост.

*снимка*

НАЙ-СЛАБОТО ЗВЕНО Е ЛИМИТИРАЩОТО ЗВЕНО на всеки атлет. Затова оставяме СПОРТЪТ да стимулира АБСОЛЮТНАТА СИЛА. Залата, или по-точно Общо Физическите Тренировки ИЗВЪН самите спортни практики са предназначени да адаптират атлета към ДРУГИТЕ качества, които самият спорт не предлага.

АНАЛИЗ на качествата, уменията, състоянието и напредналостта на Атлета в ролята му на Атлет а не на Спортист е необходима, за да се състави най-оптимален план.

Може би той е мощен, но не набира достатъчно бързо? Или пък може би, той е пъргав, но е твърде "слаб" и няма "мощ"? Двата случая биха изискали две различни стратегии, затова не може да се напише просто универсална "програмкЪЪЪ" за всеки.


Надеждата на FitCityGym е, че все повече и все по-прецизно ще се гледа на спортистите като на професионални Атлети, вместо като на професионални модели, свалячи или рекламни лица. Време е и ТОВА да стане тук!


Да обобщим ВСИЧКО в статията:

1) Експлозивната сила е зависима от умението да продуцираме СИЛА защото тя е различна от чистата скорост. Тя ИЗИСКВА скорост, но и външно съпротивление или голяма приложена СИЛА (
F) към скоростта.

2) За да се тренира безопасно чрез динамични методи, експлозивната сила изисква висока абсолютна сила и опит в упражненията, с които ще се тренират методите.
3) Едни от най-Оптималните схеми за развитието и следват да бъдат методи трениращи Силова-Скорост и Скоростна Сила ОРГАНИЗИРАНИ спрямо Таблицата на Прелипин (на генерално четене). Тя се е доказала като надеждна през годините за всякакви атлети, макар че е базирана на информация от щангисти. Русия не се ебава!!
4) ТЕМПОТО е есенциално при Динамичното трениране, независимо дали става дума за Силова скорост или Скоростна Сила. ВСЯКА ЧАСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА МАКСИМАЛНО БЪРЗО, докато отново се пази достатъчно КОНТРОЛ над тежестта и Напрежение в тялото. Перфектната техника е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и е желателно да имаме поне една година опит с упражненията с тежести, преди да ги вкарваме в тази схема.

5) Базовото ниво плиометрични тренировки като скачане на въже (най-най-простото ниво) и скачанията на кутии / спринтовете могат да започнат доста по-рано, стига атлетът да е готов и треньорът да прецени, че той може безопасно да ги извършва. Което е сравнително бързо в повечето случай.

6) Функционално трениране НЕ съществува. Всяко нещо на земята има функция. Някои неща имат негативна функция (да блъснеш човек с колата), други имат позитивна функция (да забиеш красива жена). Някои тренировки имат функция спрямо мускулната маса, други спрямо мускулната маса И балансът. Следователно ПРЕЦЕНКА и ПЛАНИРАНЕ на необходимите "функции" за покритие е необходима, за да се подходи правилно към тренировъчният план!

7) Очевидно всеки атлет трябва да покрие целият диапазон от тренировъчни Интензитети (изразени като % от максимумът си). Максималното трениране е ОСНОВНОПОЛАГАЩО. Динамичното трениране обаче е истинският ключ за атлетическият успех. Методът на повторенията също е важен, но трябва да се помни, че ТОЧКИТЕ НА ПОЛЕТО са от значение, а не ТОЧКИТЕ в огледалото!

8) Трениране за издръжливост или бавни повторения нямат място тук. Почивката също трябва да се съобрази със целта -- развитие на максимална МОЩ, а не на максимална умора!

9) АБСОЛЮТНАТА СКОРОСТ Е есенциална, но вече се покрива като стимул от самият спорт. Няма логика да натискаш само едната страна на везната, ако искаш да си балансиран атлет. Важно е обаче, винаги да се АНАЛИЗИРА състоянието на всеки атлет, за да се изготви оптимален план, и да се избягват "готови" програми без мисъл към кого са ориентирани. Атлетите се нуждаят от нещата, които не са им толкова развити и в повечето случай това са дясната част от Силово-Скоростната крива: Абсолютна сила и Силова-Скорост.

10) Можем да заявим, че Атлетизма е НАЙ-ВИСОКОТО ниво на Фитнес и всеки професионалист трябва да покрие всички основни качества, за да е балансирано и успешно развит! В Русия изследванията и организацията на тренировките при Майсторите на Спорта е отдавна развита и високо-специализирана. Няма логика НИЕ Българите, които някога сме им КЪСАЛИ дупетата на спортния терен, да не можем да постигнем същият спортен успех! Но ако се чудим само колко по-ефективен хап да набухаме, решението няма да дойде. То, както всичко хубаво с нашият народ ще дойде с пот и труд. Време е!

11) Най-шокиращото откритие от последните изследвания е, че Ицо не си бръсне веждите. Цялостно-тъжно явление за нас треньорите, но изненадващо привлекателно за жените наоколо! Странен факт е това и още изследвания са необходими по темата. Да, натурални са и са ТОЧНО ТОЛКОВА ГЪСТИ, колкото изглеждат. Ако помолите УЧТИВО МОЖЕ и да ви даде да ги погалите. :)


Благодарим ви, че сте с нас!
Екипът на
FitCityGym


Специални Благодарности на SORINEX Exercise Equipment USA и Defranco's Gym at the Onnit Academy за предоставените снимки!
References: (1): Ajan, 1988; Roman, 1986

// Коментари