// Искаш да си СТАБИЕЛЕН при Тежкото? Тогава Дишай ПРАВИЛНО:

март 14, 2015

Валсалвата. Въздухът. Спасението.

Правилното дишане сред щангите е от есенциална важност!

Какво е Валсалвата?

Това е дихателна маневра, която извършваме, за да сме с по-голямо напрежение в пояса и цялото тяло - благодарение на което можем да се справяме с огромни външни тежести запазвайки неутрален и здрав гръбнак. Измислена от Манячето: Антони-Мариа Валсалва.

Разбира се ние използваме модифицираната версия за нашите цели. А именно:

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ВАЛСЛАВАТА:

Доста е просто.

Стъпка 1: Поемаме бавно и дълбоко възможно най-много въздух през диафрагмата (т.е. коремно).

ВАЖНО: Ако имате затруднения да вземете дълбоко въздух в стомаха си, тогава приберете РЕБРАТА си надолу към таза. Това ще уедини по-добре целия торс и позволи по-доброто разгръщане на диафрагмата в коремната кухина по посока ТАЗА, на където тя трябва да слиза, когато се вдишва дълбоко.

(Ако го направим правилно ще усетим как напрежението от въздуха изпълва стомаха ни от ВСИЧКИ страни.)

Стъпка 2: Стягаме врата си и запушваме ларинкса (или мястото на гласните струни). Запушваме ИЗЦЯЛО зоната, така че НИКАКЪВ въздух да не може да премине.

Стъпка 3: Издишаме срещу тези ЗАПУШЕНИ гласни струни - т.е. опитваме се да издишаме, но едновременно с това все още ДЪРЖИМ МЯСТОТО ЗАПУШЕНО, откъдето въздуха трябва да премине и СТЯГАМЕ пояса / корема.

По този начин създаваме ОГРОМНО напрежение в пояса, гърдите, врата и главата си.

Ритъма за взимане и издишване на въздуха на Валсалвата при основните движения:

При Клека: Взимаме Валсалва ГОРЕ преди повторението и задържаме въздуха ДО ДОЛУ И ОБРАТНО чак до КРАЯ на повторението, където ЧАК отново ГОРЕ издишаме и вдишваме наново за следващата Валсава и следващото повторение!

При Тягата: Долу взимаме Валсалвата, задържаме я до горе и обратно до долу ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ. Въздухът се изпуска чак, когато свалим тежестта до пода, където взимаме нов въздух за нова Валсалва и ново повторение.

При Лежанката: се взима и изпуска ГОРЕ, когато ръцете са изпънати.

При Военната преса: цикъла започва и свършва Долу преди началото на бутането.

ЗАЩО ВАЛСАЛВАТА Е ВАЖНА:

Когато вдигаме тежести искаме да запазим неутралния си гръбнак по време на основните движения. За да се случи това е нужно да сме изключително стегнати в пояса и цялото тяло. Валсалвата спомага за това като ни помага да наберем ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО напрежение.

Втората причина е, че Валсалвата изравнява напрежението в главата с това на тялото правейки по-безопасно вдигането откъм проблеми с кръвоносни съдове.

Пилотите често я използват, когато правят акробатични маневри с високо G налягане, защото ако мозъка остане без кръв има опасност… самолета да паднИ. (Бургас, Лек!)

Тук е важно да споменем и коланите за вдигане на тежести. Те действат като металния обръч на буре за вино: ОБКОВАВАТ вече (да се надяваме!) здравия пояс.

Ако бурето е направено от нежна хартия независимо колко здрав е металния обков, то ще се огъне и пропусне виното. Ако бурето е направено от Здраво дърво със съответните качества за целта, виното ще остане в него и металният обков ще му даде допълнителна здравина.

Колана действа чрез принципа на притискането на вътрешно-коремното налягане, което се получава най-добре при ВАЛСАЛВАТА. Тогава колана УВЕЛИЧАВА това налягане и прави пояса ОЩЕ ПО-СТЕГНАТ, като по-важните части, за които колана спомага са отстрани и отпред, отколкото отзад.

Колана НЕ пази кръста. Повтаряме - колана НЕ пази кръста и НЕ се носи за кръста.

Той се носи за целия пояс и дори по-точно за КОРЕМА: Чрез по-високото напрежение, което сме създали с Валсалвата плюс колана - Резултата е по-здрав пояс и по-безопасно вдигане за кръста.

Колана е АБСОЛЮТНО БЕЗполезен ако не знаем как да вдигаме, как да си държим кръста прав и неутрален и как да използваме Валсалвата.

В интерес на истината доста Олимпийски щангисти вдигат максималните си опити БЕЗ колан. Причината за това отчасти е, че коланите понякога пречат при ИЗХВЪРЛЯНЕТО заради нужната мобилност при изпълнение на движението. В такива случаи просто колана пречи на бедрата в началната поза.

Но щом тези силни мъже поставят рекорди БЕЗ колан, значи знаят как да използват природния си колан.

Това не означава, че коланите нямат полза... ТОЧНО ОБРАТНОТО:

Ако човек е трениран, знае как да използва ВАЛСАЛВАТА, колана ще му даде допълнително напрежение в пояса, което НЕ може да се постигне без колана, защото той винаги УВЕЛИЧАВА НАЛЯГАНЕТО като притиска коремната кухина ДОПЪЛНИТЕЛНО. Но използвайки парче пресован хастар обвит в кожа като Фешън накит не е начинът, за да се постигне каквато и да е полза.

Ние във FitCityGym използваме колан с клиентите си чак когато започнат да вдигат Поне над 1,5 пъти х собственото си тегло на клек и тяга и то само при най-тежките си опити и серии.

Автора на статията държи до 170кг Конвенционална Мъртва Тяга без колан, без фитили и без извинения. Разбира се, всичко хубаво на тая земя отнема практика!

Това е снимка на момиче, което тежи 42кг и дърпа 85кг на Мъртва Тяга. Над 2 пъти собственото тегло - Без колан!

ВНИМАНИЕ: Опитите за трениране без живи напътствия МОЖЕ да не са много полезни за вас, особено ако гайда ви е комерсиално списание!

КОГА се използва и тренира Валсалвата?

В началото Винаги, за да се изгради навик.

После се използва само на загрявката и при самите най-тежки серии. Причината е, че искаме да си "припомним" т.е. "Загреем" умението!

Всяко упражнение си има ритъм за задържане на въздуха.

ВАЖНО - ако прекалите с времето за задържане на въздуха може да припаднете поради липсата на кислород. Това е безопасно за вас като физиологическа случка, СТИГА да не се ударите при падането. Нашият съвет е просто да НЕ задържате толкова дълго наведнъж, за да избегнем тези рискове.

Нормално е да ви прилошее при употребата на Валсалвата.

В интерес на истината ако НЕ ви стане по-лошо на главата веднага след употребата й, значи не я правите правилно!!

Ако в много много Краен случай ви причернее и усетите да губите баланс, СЕДНЕТЕ НА ПОДА - по този начин дори и да загубите съзнание за кратко време няма риск това време да срещнете някой друг човек или лост по пътя към земята.

"Силата не идва от победите. Твоята борба, твоите усилия развиват силата ти. Когато минеш през трудности и решиш да НЕ се предадеш, да ПРОДЪЛЖИШ и да устискаш - Това е сила." - Арнолд Шварценегер

Благодарим ви, че сте с FitCityGym!


...200кг използвайки Валсалвата...


// Коментари