// КОЛАНЪТ - Най-Добър приятел или Най-лош Враг?

април 15, 2015

ЗДРАВЕЙТЕ и добре Дошли в хаоса на фитнес индустрията!

Днес ще разнищим въпроса - ЗАЩО Коланът може да е най-добрият ни приятел или най-ужасяващият ни враг??

Причината, поради която коланите съществуват е да подобрят вдиганията ни в залата.

Те действат като металния обръч на буре за вино: ОБКОВАВАТ вече (да се надяваме) здравия пояс. Ако бурето (мускулите на пояса) е направено от хартия независимо колко здрав е металния обков, то ще се скъса и пропусне виното. Но ако бурето е направено от здраво дърво със съответните качества за целта: виното ще остане в него и металният обков ще му даде допълнителна здравина.

Коланът действа на принципа на притискането на вътрешно-коремното налягане, което се получава най-добре при ВАЛСАЛВАТА. Тогава коланът УВЕЛИЧАВА това налягане и прави пояса ОЩЕ ПО-СТЕГНАТ, като по-важните части, за които колана спомага са отстрани и отпред - отколкото отзад.

Коланът НЕ пази кръста. Повтаряме:

Коланът НЕ пази кръста и НЕ се носи за кръста.

Той се носи за ЦЕЛИЯ пояс и дори по-точно за КОРЕМА. Чрез по-високото вътрешно-коремно напрежение, което сме създали с Валсалвата плюс колана: Резултата е по-здрав пояс и по-безопасно вдигане за кръста.

Коланът е АБСОЛЮТНО БЕЗполезен ако не знаем как да вдигаме, как да си държим кръста прав и неутрален и как да използваме Валсалвата.

В интерес на истината понякога Олимпийски щангисти вдигат максималните си опити БЕЗ колан.

Когато говорим за Изхвърлянето, което извършват без колана, Движението започва от много дълбока позиция и тогава коланът може да попречи на добиването на тази поза с неутрален кръст. Също така дебелият трибойски колан пречи на пътя на лоста при изхвърлянето.

Но въпреки това, факт е обаче, че се поставят рекорди и БЕЗ колан, което говори по-силно от всички думи за потенциала на мускулите на пояса ни!

Разбира се, това се постига ако го ТРЕНИРАМЕ ПРАВИЛНО за целта!


Сега нека обсъдим възможните видове колани на пазара и кои са правилните избори за купуване, както и ефективните начини да ги използваме:

ПРАВИЛНИЯТ Колан:

Този колан е от 100% естествена едрозърнеста кожа отвън, ОТВЪТРЕ, здрави шевове, корава катарама - и има най-страхотният вид на света! ;)

Забележете - РАВНОМЕРНИЯТ размер на колана по цялата дължина. Това позволява напрежението, за което той допринася (като притиска към коремната кухина) да бъде РАВНОМЕРНО по целия Пояс.

Колана също така е дебел и солиден, но въпреки това достатъчно пластичен, за да се използва удобно.

От Друга страна…

...ВСЕКИ колан направен по този начин: е абсолютно потенциално опасен и наполовина безполезен.

Освен мекото и приятно гръбче, което спомага да ви отпусне мускулите (лол),

Колана е направен от две различни по размер секции - и съответно напрежението, което той спомага да се сформира (АКО СЕ ПОЛЗВА ПРАВИЛНО с Валсалвата) е НЕРАВНОМЕРНО.

Напрежението трябва да бъде в ЦЕЛИЯ пояс иначе няма как да се надяваме да опазим кръста си. Иронията е, че дори ПО-Важните части за акцент са коремната (отпред) и страничните части, именно където този вид комерсиални колани са най-тънки.

ИЗБЯГВАЙТЕ ГИ.

Търсете 4 (или в редки случаи 3) инчов колан, който е ЕДНАКЪВ по цялата си дължина.

Втора точка:

НОВИНИ: Истинският колан е Кожен… ИЗЦЯЛО кожен!

Повечето комерсиални модели имат кожени завършеци отвън, но са направени от Пресована Хартия отвътре… Проверете вашия обстойно - пластмасовото усещане на вътрешния слой е именно този Хастар. Избягваме и тези колани!

Уви, в България почти няма опция за закупуването на хубав колан.

Трета точка:

Когато стане дума за хора под 1,70м трябва да споменем няколко думи за Тягата и Колана.

Къс човек изпълняваш КОНВЕНЦИОНАЛНА тяга ще е по-комфортен с 3 инчов колан. Малко места го предлагат - bobsbelts.net; bestbelts.net са сред тях.

По тесен колан е необходим, защото по-широкият 4 инчов колан може да пречи на кръста да бъде изправен в началната поза, когато бедрата са плътно до торса. Тялото има няколко сетива и кинетичното усещане на допир е един от инструментите, с които мозъка добива представа за позицията на тялото в пространството.

Възможно е при по-ниски хора с къс торс по-широкият колан кара мозъка да си мисли, че бедрото е стигнало пълно сгъване в ставата (заради кинетичният сигнал от допира на колана) и тялото започва да сгъва в кръста/коленете, за да довърши желаният диапазон от движение.

Или с други думи пречи на началната поза ако се сложи ниско, а той там пази най-добре.

Решенията са 3:

  1. Дърпаме без колан, но не сме толкова стабилни;
  2. Купуваме си 3 инчов колан;
  3. Слагаме 4 инчовия модел малко-по-високо.

Както вече казахме колана НЕ пази кръста, той обковава цялата поясна област за да спомогне за ГЕНЕРИРАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО напрежение.

Точно както металните обръчи на Буре за вино.

Заради което по-ниската поза на колана е типично най-доброто място за носенето му. Но това понякога не е възможно ако сме твърде ниски и 4-те инча ни попречат да задържаме неутрален гръбнак.

От друга страна има силови трибойци, който слагат колана си доста по-нависоко.

Пример

Добър въпрос сега е - защо тук да не използваме стандартен комерсиален колан както посоченият по-горе грешен пример?

Защото компрометираме безопасността, силата и ефективността си при Тягата.

Както вече описахме, важно е налягането да е РАВНО и разпределено навсякъде. Оставяйки по-малко натегнати предните и странични зони на пояса, създава предпоставка за: Спортна херния или по-несполучлив опит.

Да не споменаваме и удобното омекотяване на прекрасната възглавничка на широката част при тези колани. Мммм толкова приятно.. отпускащо… ОТПУСКАЩО ПО ВРЕМЕ НА ТЕЖКА СЕРИЯ? Кофти тръпка, браат!

ИЗБЯГВАМЕ ТЕЗИ КОЛАНИ!

При клека обаче, 4 инчовият колан не е проблем - там краката са генерално по-отворени и позволяват място за колана, дори и при къси хора - а ако се срещнем малко докосване то може да послужи като стимул за по-бързо изкачване.

Колкото по-широк (стига да е равномерен) колан можем да сложим запазвайки правилната си гръбначна форма - ТОЛКОВА по-стабилни ще сме с този колан, защото той ще покрива по-голяма площ (равномерно!)

Често друга идея е, че можем да вдигаме винаги 100% безкрайно без колан. (Тази представа тепърва ще навлезе в България, впрочем!)

Това е грешка породена от липсата на анализ върху действието на истинските колани.

НИКОГА не може да имаш толкова напрежение без колан, колкото С него. Това не значи, че не може безкрайно да ставаш силен без колан… напротив - можеш! Можеш да вдигаш и много над 2 пъти собственото си тегло БЕЗ колан.

Ние не позволяваме на нашите клиенти или атлети да разчитат на колан до поне 1,6 х Собствено Тегло при Клека и Тягата… а понякога минаваме и над 2 х собствено тегло ако ситуацията/човека го позволяват БЕЗОПАСНО.

Ще дадем пример с пирамида стигаща до 3 серии със 190кг х 4 повт. на Мъртва Тяга при човек с максимум 205кг.

60 х 5 (без колан); 60 х 5 (без); 80 х 4 (без); 100 х 4 (без); 120 х 2 (без); 140 х 1 (без); 160 х 1 (без); 180 х 1 (без); 190 х 4 (СЪС колан) х 3 серии.

Всички загрявки и серии допускащи упражнението да бъде изпълнено стабилно и безопасно без колан, се правят БЕЗ колан. За най-тежките и решаващи серия обаче ще го използваме, защото тук се борим за НОВИ ПОСТИЖЕНИЯ и подобрения - състояние изискващо да НАДМОГНЕМ сегашното си състояние, поне с малко.

В този момент чалк, колан, фитили, викане, мотивация, дихателни маневри: всичко се впряга, за да направим възможно новото постижение!


Възможни места за закупуване на КАЧЕСТВЕНИ колани са:

  • Liftinglarge.bg
  • Bestbelts.net
  • Bobsbelts.net
  • Titansupport.com
  • Elitefts.net
  • Inzernet.com

Както и други. Списъкът е просто информативен и по никакъв начин не претендира да е пълен. Целта е да снабди читателя с източници за инструмента… в случаи, че читателя реши да инвестира в нещо качествено, което ще го изкара поне 10 години J.

"Някога е било общоприето, че земята е плоска." - Димитър Михов

// Коментари